Geniet van wat extra verwondering in de podcasts van Verwonderlokaal.

Het maakt me gelukkig om in contact te zijn met mensen die met bezieling werken en leven met kinderen. Sommigen zijn opgegeven door eigen leerlingen of bewonderaars in het werkveld. Voor de Verwonderlokaal podcast interview ik deze helden en heldinnen, het geeft hoop voor mijn werkveld. Alles en iedereen die bijdraagt aan verwondering in contact met kinderen en jongeren is welkom in mijn podcast. Ken jij iemand die ik zeker moet interviewen, geef ze hieronder op en ik ga er heen om de verwondering te vangen, zodat het beschikbaar wordt voor iedereen!


Podcast 9:  Systemisch werk met Idéfix

Gefascineerd door de impact van systemisch werk of familie opstellingen, zie ik de grote meerwaarde hiervan voor onze (professionele) verbinding en contact met kinderen. Tijd voor mijn ‘Verwonderlokaalmissie’ om hier eens in te duiken voor jullie.
Hiervoor heb ik Anne Vries van Idéfix mogen interviewen. Ze neemt ons mee in haar werk, stelt zich voor, deelt waardevolle ervaringen en legt prachtig uit hoe een opstelling werkt.
Kinderen en jongeren kunnen ons spiegelen op onze kwaliteiten, valkuilen en blinde vlekken. Wanneer je ervaart dat iets klem zit, kun je je schouders ophalen, ander gedrag afdwingen of ervoor weglopen, maar als het blijft komen… kun je het ook gaan aankijken, jezelf in het systeem aanschouwen en daar inzichten uit halen die alles weer lekker in beweging zetten.
Ik heb al meerdere malen meegedaan aan opstellingen, als representant én als vraagsteller, heel spannend en uiteindelijk vooral ‘life changing’! Ik gun het iedereen om vrij te handelen in contact met de ander en in het bijzonder; in verbinding met kinderen.
Dus wat mij betreft, op naar meer inzichten over jezelf en je patronen, zodat het niet meer schuurt of klemt maar vrij stroomt.
Schuurt er bij jou steeds iets in contact met iemand, zit er een thema klem in je leven? Kijk op Verwonderlokaal.nl en boek een sessie bij mij onder leiding van Anne.
Jezelf nóg beter leren kennen, maakt dat je nog beter in verbinding kunt zijn met de ander.
Ik ben trots dat Anne aan mijn Verwonderlokaal initiatieven wil bijdragen als systemisch opsteller!


Podcast 8: Josje Wijters

Deze achtste aflevering heb ik een mooi gesprek met Josje. Ze rijdt al 15 jaar kinderen en jongeren met een indicatie van & naar school of dagbesteding.
Haar aanpak is zo fijngevoelig en intuïtief. Ze is zich bewust van de kracht van lichaamstaal en spiegelen. Wat raakt een kind in haar en wat kan zij daar weer uit ontdekken bij zichzelf.
Zonder de kinderen autoritair te benaderen weet ze ze te zien vanuit oprechte communicatie en connectie. Ritjes waarin veel gedeeld en verwerkt wordt over thuissituaties of schoolbelevenissen. Josje heeft ruimte voor alle verhalen en emoties, en heeft door ervaringen een weg gevonden met uitdagingen rondom agressief gedrag en het compleet tegenovergestelde stille, bevroren kind... Luister mee en raak geïnspireerd over hoe zij fijngevoeligheid, het lichaam als instrument en oprechte connectie met een uitdagende doelgroep tot prachtige ritjes weet te maken.


Podcast 7: Pieter Klingers

Deze zevende aflevering mag ik Pieter Klingers interviewen over de indruk die hij heeft gemaakt op mij en meerdere collega’s. Al 22 jaar vaart hij een stevige koers met zijn Rebound-klas in Hoorn. Met oprechtheid, warmte, liefde, veel humor en aandacht biedt hij zoveel veiligheid dat leerlingen waar het regulier nergens meer lijkt te lukken, bij hem weer op de rit komen.
Provocatief lesgeven, het spel spelen, het moet schuren, ze prikken en daardoor altijd ergens wel ontmoeten en écht leren kennen. Met zoveel aandacht en ruimte voor dit proces dat ze hierdoor ook zichzelf mogen leren kennen.
Hoe een échte authentieke aanpak, kwetsbaar en krachtig zijn, durven écht te zijn een uitnodiging voor jongeren is om ook (soms na zoveel afwijzing weer) iemand te zijn, zichzelf! Met alles wat ze al met zich meedragen… want juist daar is bij hem alle ruimte voor, alles wat ze al zijn, ondanks of dankzij alles…
Prachtige levensechte voorbeelden waarbij we achteraf nog grinniken van zijn aanpak.. want ja ‘ik doe wat ik zeg, en zeg wat ik doe..’ altijd! Hoe dat voorbeeldgedrag voor veiligheid zorgt en dat mens tot mens contact jongeren weer vertrouwen geeft in zichzelf en hun toekomst.


Podcast 6: Verwonderlokaal werkt mee aan taboes doorbreken over KOPP/KOV door een interview met Bella.

Bella wil taboes rond KOPP en KOV kinderen doorbreken maakt hiervoor een documentaire voor haar opleiding. Haar interview met mij raakt zoveel van de Verwonderlokaalmissie, dat ik hem graag deel.

Twee lotgenoten, allebei in een andere levensfase, zij 20'er en ik 40'er kijken naar de invloed en verwerking van onze onveilige jeugdjaren en het taboe dat er helaas nog erg op rust...

Door dit openlijk te bespreken maakt het hopelijk wat gemakkelijker voor iedereen om de volgende keer, wel door te durven vragen. Bella stelt oprechte vragen en geeft hiermee een prachtig voorbeeld hoe je moeilijke thema's van hart tot hart aan kunt gaan, zonder oordeel want "nee wij zijn niet zielig" ;-) Veel luisterplezier!


Podcast 5: Verwonderlokaal de visie, en de invloed van mijn eigen jeugdjaren.

Een kijkje in mijn eigen achtergrond, overtuigingen en intenties waardoor Verwonderlokaal is ontstaan.

Voor Verwonderlokaal ontmoet ik, in de ogen van leerlingen, mensen in het onderwijs die écht goed zijn! Het is geweldig, om mijzelf hierdoor te omringen, met mensen die kinderen en jongeren het gevoel kunnen geven dat ze gezien worden, er toe doen.

Naast juf, docent, jeugd- gezinsprofessional, trainer en coach met passie voor kunst, theater, verbeelding, filosofie en psychologie breng ik ook mijzelf mee, mijn levensverhaal. Wat heeft dit verhaal voor invloed nu, wat heeft het te maken met mijn visie op pedagogisch handelen? Alles, luister maar. Wat keer op keer die betrokkenheid vanuit ervaring me oplevert aan verbinding, vertrouwen en bereidheid tot kwetsbaarheid. Mensen (jong en ouder) maken daardoor voorzichtige stappen naar een gelukkiger, gezonder leven, want ze zijn/kunnen meer dan de situatie waar ze in zitten.

Mijn visie op pedagogisch professionaliseren gaat over heel goed worden in jezelf, draagkracht voor je eigen verhaal waardoor je vanuit rust en ruimte de ander ontmoet en zelf heel blijft. Ik lees het verhaal voor rondom de overwegingen van mijn uit huis plaatsing, vanuit het perspectief van de gezinsvoogdes in de jaren ‘90. Mijn casus is een hoofdstuk, destijds uitgeven in het boek: ‘Kinderen voor onze rekening’ door Gé Haans. Een kijkje in de fase van mijn leven waarin ik het kind was met ‘de lege oogjes’…


Podcast 4: Barbara Kildsen

De 'mama van de klas' op Hartelust.

Deze derde aflevering mag ik op De Hartenlust Mavo, Barbara Kildsen interviewen over de indruk die ze heeft gemaakt op haar leerlingen. Ze is opgegeven voor de sfeer die er bij haar in het lokaal heerst. Zo ontspannen en relaxed dat ze haar soms zomaar impulsief ‘mama’ noemen. Ze noemt mooie voorbeelden uit haar eigen jonge levensjaren, hoe haar mentor op haar indruk maakte en zo een voorbeeld werd voor haar mentorschap.

Hoe ze omgaat met haar impulsieve en avontuurlijke persoonlijkheid en als zeer ervaren wiskunde docente achterin de 50 nog steeds geniet van de lessen die ze mag geven. Hoe ze met geduld en rust keer op keer het beste in haar leerlingen blijft zien en wenst dat ze allemaal krachtige volwassenen worden. Het is een hele ontspannen podcast geworden waarin ze haar unieke persoonlijke aanpak liefdevol deelt en daardoor inspireert.


Podcast 3: Nathalie de Rooij

Heldin in het Speciaal Onderwijs

Deze derde aflevering mag ik de Brabantse Nathalie de Rooij interviewen over de indruk die ze heeft gemaakt op haar leerlingen en Instagram volgers. Ze is opgegeven voor haar oneindige betrokkenheid en liefde voor kinderen. Vooral de kinderen die in hun levens door van alles heen gaan waar ze zelf eigenlijk ook niets aan kunnen doen raken haar…

Ze neemt je mee in verhalen van leerlingen waar nét even wat speciaals nodig was, zij wist het te vangen en voor ze te creëren! Wat zelfvertrouwen hiermee te maken heeft en het altijd maar weer op jezelf kunnen vertrouwen in contact met je klas. Hoe zij áltijd weer inzet op het vergroten van dat zelfvertrouwen bij haar leerlingen, want daar hebben ze wat aan straks in de grote wereld!

Met recht een speciale docent, volgde haar hart naar speciaal onderwijs met een instelling die ik in elke klas voor elk kind wens. Het is een hele speciale podcast geworden die je meeneemt in een hele unieke persoonlijke aanpak, die verder gaat dan ‘regulier denken’ en daardoor inspireert.


Podcast 2: Marloes Verwoort

Wiskundeheldin van het SpaarneCollege

Deze tweede aflevering mag ik Marloes Verwoort interviewen over de indruk die ze heeft gemaakt op een van haar leerlingen. Voor hem heeft zij het verschil gemaakt door de vertrouwde en veilige sfeer waarmee zij haar Wiskundelessen geeft.

Impulsief zijn en het volgen van impulsen, brengt ons bij haar persoonlijkheid en het belang van jezelf soms hélemaal laten zien, voor een betere groepsdynamiek. Ze komen uiteindelijk voor jou, ze gaan aan het werk voor jou, en daar weet zij prachtig vorm aan te geven. Het proces krijgt bij haar altijd voorrang op prestaties. Evengoed was ze zelfs op zondag soms beschikbaar voor een middag bijles, om zo de kansen op het halen van hun examens te vergroten! Broodjes kroket en pizza voor iedereen die vrijwillig kwam opdagen, dan begrijp je inderdaad hoe het voelt voor je leerlingen… Het is een heerlijke podcast geworden die je meeneemt in een hele unieke persoonlijke aanpak die zeker inspireert. Veel plezier, geniet van het luisteren.


Podcast 1: Onyema Onwuka

Aardrijkskundeheldin en onderneemster van

https://www.geluk.expert/

Deze eerste aflevering mag ik Onyema Onwuka interviewen over de indruk die ze heeft gemaakt op mijn eigen zoon. Voor hem is zij een hele bijzondere Aardrijkskunde docent geweest, omdat het elke les net weer even anders ging… wat er dan gebeurde vertelt ze heerlijk verbeeldend over! Ze neemt ons mee in het ook ‘gewoon mens zijn’, voor zowel haarzelf als haar leerlingen. Ze deelt over de waarde van het aanleren van positieve coping strategieën bij leerlingen én werkplezier… door soms ook gewoon ondeugend te zijn! Het is een heerlijke podcast geworden die je meeneemt in een hele unieke persoonlijke aanpak die zeker inspireert. Veel plezier, geniet van het luisteren.


Trailer, waarom deze podcast reeks?!